Tuesday, April 10, 2007

Dag 17: Manila


Op onze City-trip in Manila trekken we eerst naar Payatas, de barangay rond de nog steeds in uitbating zijnde afvalberg. We krijgen geen permissie om de afvalberg zelf te bezoeken, maar een wandeling naar de kerk en een gesprek met de parochiepriester, Fr. Aldrin, leert ons ook al veel: de families van de scavangers verdienen door de verkoop van de gerecycleerde materialen vaak meer dan met een gewone job in de provincies (?!); deze afvalberg moest eigenlijk al gesloten zijn, maar door een nieuw aangevraagde extensie van de exploitatie lijkt dit niet te zullen gebeuren; daarenboven is tot op heden in geen enkele sociaal-economische oplossing voorzien voor hen die vandaag nog (80.000 man) van deze afvalverwerking leven. De pastoor geeft ons volgende nadenker mee: dat we zouden beseffen in welke situatie wij in West-Europa mogen leven...
We bezoeken daarna in Quiapo de kerk van Jesus Nazarene, een bekend bedevaarts- en dovotieoord. Rond de kerk bevinden zich ook heel wat fortune-tellers en enkelen onder ons laten zich verleiden om hun toekomst te laten voorspellen.
Na de middag bezoeken we Manila Intramuros, de oude Spaanse binnenstad, en Fort Santiago in het bijzonder. Hier werd ondermeer na een schijnproces dokter Josė Rizal (1861-1896), martelaar van de Filippijnse onafhankelijkheidsstrijd, ter dood veroordeeld. Rizal had in een tweetal novellen - Noli me tangere en El Filibusterismo - het Spaanse koloniale systeem en kerkelijke bestuur aan de kaak gesteld. Opmerkelijk is dat zijn tweede novelle in ons eigenste Gent in eerste druk in 1891 verscheen!!!
Eenmaal we Makati, het financiēle en commerciēle centrum van Manila bereiken, zien we opnieuw een ander uiterste van deze miljoenenstad. We hebben nauwelijks de tijd om al onze centen in dit enorme winkelcomplex op te doen en lopen er bijna verloren als we niet zouden opletten.
Daarna bezoeken we tot slot nog een ander uiterste, namelijk de slums langs de spoorweg. Via het project Ahon Sa Hirap ("zichzelf aan de armoede onttrekken") dat de benadering volgt van de Grameen Bank van Nobelprijswinnaar Dr. Muhammed Yunus, probeert men de squathers opnieuw een normale manier van leven te bezorgen. Het contact met de mensen zelf in deze krottenwijk doet ons de ogen openen...
Op de terugweg maar Maryhill Tay-Tay worden we ook nog geconfronteerd met een van de grote problemen van Manila: het overdrukke verkeer dat veel tijd doet verliezen.

3 comments:

Anonymous said...

De laatste dag is nu een feit... we wensen jullie een goeie en behouden terugreis toe!
Tot weerziens! Thuisfront en C°

Anonymous said...

Ook ik wens jullie een goede terugreis en hoop van jullie ervaringen meer te horen als je goed en wel uitgerust bent; Nogmaals dank voor het boeiende verslag Guido.
Marc

Anonymous said...

goede start